Președintele statului lusitan, Marcelo Rebelo de Sousa, a anunțat marți, 27 aprilie, că starea de urgenţă în vigoare în Portugalia din noiembrie 2020 se va încheia vineri, 30 aprilie, datorită îmbunătăţirii situaţiei sanitare, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„Am decis să nu reînnoiesc starea de urgenţă”, a spus preşedintele portughez, într-un discurs la televiziune.

„Stabilizarea şi reducerea numărului de decese şi de persoane spitalizate au cântărit în decizia mea”, a adăugat el, îndemnând în acelaşi timp la prudenţă.

După un vârf de circa 13.000 de cazuri noi de COVID-19 detectate la sfârşitul lui ianuarie, numărul contaminărilor cotidiene s-a stabilizat sub 500 în ultimele zile.

Vezi si:  City break in Lisabona, Portugalia, doar 97 euro (zbor + cazare 4 nopti)!!

Starea de urgenţă este un regim excepţional care permite în special guvernului să ia măsuri pentru a restrânge anumite libertăţi cu scopul de a încetini răspândirea pandemiei.

După ce s-a consultat marţi cu experţii în legătură cu situaţia sanitară din Portugalia, guvernul urmează să decidă săptămâna aceasta dacă îşi continuă planul de relaxare treptată.

„Lupta împotriva pandemiei evoluează pozitiv”, a salutat marţi premierul Antonio Costa, după ce cu o zi înainte ţara nu a înregistrat niciun deces legat de COVID-19, o premieră din august 2020.

Când se vor relua evenimentele publice

Următoarea şi ultima etapă a planului de relaxare a restricţiilor este programată cu începere de luni, în special cu autorizarea evenimentelor publice.

Vezi si:  City break in Lisabona, Portugalia, doar 97 euro (zbor + cazare 4 nopti)!!

Portugalia a depăşit pragul de trei milioane de vaccinuri administrate. Circa 800.000 de persoane au primit deja două doze de vaccin în această ţară cu puţin peste 10 milioane de locuitori, potrivit ultimului bilanţ al autorităţilor sanitare, al cărei obiectiv este să ajungă la 70% din populaţie vaccinată în vară.

Surse:

https://www.libertatea.ro/stiri/portugalia-ridica-starea-de-urgenta-dupa-cinci-luni-3523820

https://www.digi24.ro/stiri/externe/ue/portugalia-ridica-starea-de-urgenta-incepand-de-vineri-cand-se-vor-relua-evenimentele-publice-1510985

https://www.telegraph.co.uk/travel/news/covid-travel-restrictions-news-green-red-list-abroad-countries/

https://www.independent.co.uk/travel/news-and-advice/portugal-green-list-summer-holiday-travel-b1838204.html


close

Vrei sa iti trimitem un mail cand apare o oferta noua?

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.