Incepe cautarea pentru urmatoarea calatorie!


Articolul de astazi este diferit de cele cu care v-am obisnuit, dar cu o legatura destul de stransa. In general vorbim despre partea pozitiva a calatoriilor, ponturi, oferte, experiente emotii si senzatii. Insa este momentul sa discutam si despre situatiile neprevazute ce pot aparea, si cum anume procedam in acestea.


Întârzierile și anulările de zbor sunt evenimente obișnuite și tot mai des întâlnite  în transportul aerian. Atunci când întâmpinați una din situațiile menționate, este important să înțelegeți ce drepturi aveți și să știți ce trebuie să faceți pentru a fi despăgubit că urmare a unei întârzieri sau anulări. Pe scurt – puteți solicita o compensație în baza legislației UE numită Regulamentul 261/2004 privind compensațiile pentru zboruri.

Există două modalități de a solicita despăgubiri:

  • Puteți face acest lucru pe cont propriu. Dar țineți cont de următorul aspect: conform ultimelor statistici 70% dintre clienții care încearcă să contacteze companiile aeriene în legătură cu cererile de despăgubire pentru zbor anulat sau întârziat sunt respinși sau ignorați. Mai mult, cercetările arată că doar 5% dintre toți pasagerii aerieni își folosesc dreptul de a reclama zboruri întârziate sau anulate.
  • Luând în considerare statisticile de mai sus, poate fi dificil să o faci singur. Prin urmare, aveți posibilitatea de a apela la o companie terță care să facă acest lucru în locul dumneavoastră. Aceștia se vor ocupă de toată munca administrativă. Aceste companii lucrează după modelul „no win, no fee” și nu vă vor percepe  taxe pentru serviciile lor doar dacă vor câștiga cazul. 

AirHelp este una dintre companiile ce ajută pasagerii care doresc să depună o reclamație împotriva unei companii aeriene pentru întârzieri de zbor, anulări, suprarezervări (overbooking)  și alte incidente. Prin intermediul AirHelp va puteți solicita drepturile ca pasager și bineînțeles puteți obține despăgubiri. 

AirHelp percepe o taxă de serviciu fixă de 35%, pe care o încasează numai dacă cererea dumneavoastră este acceptată. Pur și simplu se deduce taxa de serviciu din plata despăgubirii.

Unul dintre principalele avantaje ale serviciului AirHelp este simplitatea procesului. 

Iată care sunt pașii pe care trebuie să îi urmați dacă doriți să apelați la serviciile AirHelp.

  1. Verificarea eligibilității pentru despăgubire 

Primul pas pentru a utiliza AirHelp este să introduceți pe website-ul lor detaliile zborului dumneavoastră. Sistemul va verifica în baza de date dacă zborul dumneavoastră este potențial eligibil pentru compensații. 

Pentru a fi eligibil pentru compensații în conformitate cu CE 261/2004, legea Uniunii Europene privind drepturile pasagerilor aerieni, zborul dumneavoastră trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  • Să fi plecat sau să fi aterizat în UE
  • Întârzierea la sosire să fie mai mare de trei ore
  • Întârzierea sau anularea zborului să nu fie din cauza unor „circumstanțe extraordinare” cum ar fi instabilitate politică, vreme nefavorabilă, risc de securitate și grevele companiilor aeriene.

Valoarea compensației la care au dreptul pasagerii în temeiul legii variază în funcție de distanța pe care trebuia să o parcurgă zborul și de durata întârzierii. Scara de despăgubiri variază de la 250 de euro, în cazul distanțelor sau întârzierilor mai mici, până la 600 de euro, în cazul întârzierilor sau anulărilor mai mari.

  1. Completați documentația necesară privind întârzierea sau anularea zborului 

În cazul în care aveți dreptul la rambursare, AirHelp vă va solicita să trimiteți câteva documente simple privind zborul dumneavoastră, numărul de referință al rezervării, biletul electronic, adresa și numele dvs. 

Apoi, semnați un document care, practic, autorizează AirHelp să vă reprezinte în această cerere de despăgubire și în care sunteți de acord, de asemenea, cu taxa de serviciu de 35%, în cazul în care cererea dumneavoastră va fi soluționată cu succes.

3.  Așteptați până când AirHelp se va ocupa de cererea dumneavoastră

După ce trimiteți documentația, AirHelp generează un număr de cerere de despăgubire pe care îl puteți folosi pentru a vă urmări cererea. Singurul lucru pe care îl puteți face în acest moment este pur și simplu să așteptați, din păcate soluționarea unei cereri poate dura chiar și câteva luni.

Regulamentul CE nr. 261/2004 nu obligă compania aeriană să proceseze cererile de despăgubire până la un anumit termen limită. Astfel, companiile aeriene sunt încurajate să tragă de timp în speranța că reclamanții renunță pur și simplu.

Vrei sa iti trimitem un mail cand apare o oferta noua?

Selectează frecventa notificarilor

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.